De website is voor de meeste bedrijven niet meer weg te denken. Helaas hebben organisaties niet altijd duidelijk welke functie de website nu precies invult en welke online resultaten en statistieken hier belangrijk bij zijn.
In de praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen 5 soorten primaire functies van websites:
Waar er vaak een combinatie van functies te vinden is op websites, bijvoorbeeld leadgeneratie en een blog met content, is er altijd één primaire functie. Denk hierbij aan Bol.com die als primaire functie online verkoop heeft of Coca Cola die zich heel duidelijk richt op branding en loyaliteit. Een eerste stap in het inzichtelijk krijgen van de online resultaten van je website, is bepalen welke primaire functie wordt ingevuld.
Is het bijvoorbeeld voor jouw organisatie belangrijk om contactgegevens en afspraken te genereren dan is leadgeneratie de primaire functie. Is de website voornamelijk bedoeld om bestaande klanten van informatie te voorzien en hulp te bieden, dan is dit informatie/support.
Deze eerste stap is cruciaal. Denk hierover na, voordat de (nieuwe) website live gaat. Dit geeft je namelijk al een handvat bij de inrichting van de website en het opstellen van de content.
Hieronder volgens wat handige tips bij het bepalen van de primaire functie van jouw website en welke online resultaten hier belangrijk bij zijn.
Voor de meeste organisaties die gebruik maken van online verkoop is dit meteen de primaire online functie. Je wil uiteraard zo veel mogelijk omzet genereren uit online verkoop en de website staat hierbij centraal. Richt u dus bij het opstellen en inrichten van uw website op belangrijke E-commerce pijlers. Denk hierbij een goed werkende webshop, een ongecompliceerd betalingsproces, keurmerken die de kwaliteit waarborgen en additionele informatie m.b.t. garantie, levering, etc.
Bekende e-commerce website zijn, bijvoorbeeld: bol.com, coolblue.nl en bax-shop.nl.
Na het bepalen van de primaire functie en het inrichten van de website begint de volgende fase, namelijk het meten en sturen op uw online resultaten. Je hebt een hoop tijd en geld geïnvesteerd in de nieuwe website en je wil uiteraard weten wat de effectiviteit is van de website. Het inzichtelijk krijgen van deze gegevens kun je op verschillende manieren doen. Een goedkope en tijdbesparende manier is gebruik maken van een online KPI dashboard. Hier kun je al jouw online resultaten in kwijt en deze tevens meten op basis van je online doelstellingen of KPI’s.
Hieronder volgen een aantal statistieken die belangrijk zijn voor de meeste E-commerce sites.
Een veelvoorkomende primaire functie is leadgeneratie. De website dient als eerste informatie punt voor bezoekers, maar dit is niet het einddoel van de website. Door het geven van informatie over de organisatie en eventuele succescases wil je de bezoeker zo ver krijgen een interactie aan te gaan met je organisatie. Dit gaat vaak via een contactformulier, offerteaanvraag of inschrijving/sign-up. Op deze manier laat de bezoeker gegevens achter en handelt proactief naar de organisatie. Het invullen van een dergelijk contactformulier is een uitstekend voorbeeld van leadgeneratie. Bedenk dus of dit contactformulier voor jouw organisatie het belangrijkste doel is van de website (macro conversie).
Een aantal kenmerken van organisaties die leadgeneratie als primaire functie hebben zijn: Product of dienst is te ingewikkeld om online te verkopen, er is een inlogpagina met een eigen omgeving, er is een mogelijkheid voor offerteaanvraag, er is behoefte naar afspraken via contactformulier of er is een nieuwsbrief.
Bekende leadgeneratie websites zijn, bijvoorbeeld heras.nl, g4s.nl en gazprom-energy.com.
Een aantal statistieken die belangrijk zijn voor een website die als primaire functie leadgeneratie heeft:
Is jouw website gericht op het delen van content en onderscheidt deze zich op het gebied van kennis, dan is de primaire functie van je website content.
Kenmerken van een content website zijn: er wordt regelmatig geblogd, je bedrijf wil als autoriteit op het gebied van kennis in de markt gezet worden, de informatie op de website ondersteunt en helpt de klant verder.
Bekende content websites zijn, bijvoorbeeld frankwatching.nl, marketingfacts.nl en sap.com.
Belangrijke statistieken voor een website die zich richt op Content:
Bepaalde websites zijn niet gericht op het genereren van sales of leads. Deze websites zijn er puur ter informatie van bestaande klanten en dienen als support. Klanten kunnen met vragen en klachten op deze website terecht, om vanaf daar verder geholpen te worden. Dit kan op verschillende manieren. Veel voorkomende zijn contactformulieren, live chat, telefoonnummer klantenservice en FAQ’s.
Bekende support websites zijn, bijvoorbeeld support.linksys.com, support.apple.com en support.nintendo.com. Let hierbij op dat het vaak aparte sites zijn van een merk. De speciale pagina support.webpagina kan hierdoor apart gemeten worden.
Belangrijke statistieken voor een support website zijn:
De laatste categorie websites die we onderscheiden is Branding & loyaliteit. Deze websites richten zich voornamelijk op naamsbekendheid en de klant aan zich blijven binden. Dit gebeurt vaak via acties en het creëren van een ‘experience’. De website is daarom niet zozeer informatief, maar meer een medium om het merk onder de aandacht te blijven houden bij de klant. Het uiteindelijke doel is dat de klant in het volgende aankoopproces als eerste aan het merk denkt. Bekende branding & loyaliteit websites zijn, bijvoorbeeld cocacola.nl, desperado.com en mcdonalds.com.
Belangrijke statistieken voor een branding & loyaliteit website zijn:
Krijg dus duidelijk wat voor functie je website invult. Als dit duidelijk is dan kun je je focussen op de statistieken die hier bij passen. Door dit proces te herhalen blijf je verzekerd van een sterke strategie van de website.
Ook bij het inrichten van sub domeinen moet je bovenstaand proces herhalen. De functie van een sub domein verschilt, namelijk vaak van de primaire functie van de hoofd website.