Als marketeer heb je vast ooit wel eens gehoord van UTM codes. Toch merk ik bij veel marketeers die ik train dat er onduidelijkheid bestaat over de functie en het gebruik van UTM codes. In deze blog leg ik je uit wat UTM codes zijn, wat voor functie ze hebben en hoe je ze in kan zetten.
Een UTM code is een klein stukje informatie die je meegeeft aan een link. Je hebt bijvoorbeeld wel eens een e-mail verzonden naar klanten met daarin een link naar de website. De link naar de website wordt echter niet standaard doorgemeten binnen Google Analytics. Hierdoor wordt al het verkeer uit de e-mailcampagne weergegeven als direct/none verkeer, en niet als verkeer uit de e-mail campagne. Doodzonde, omdat je zo geen goed idee hebt van de effectiviteit van de campagne. Door een UTM code achter de link te zetten zorg je ervoor dat je heel specifiek in Google Analytics kan terugvinden vanuit welke bron, medium of campagne deze bezoeker is gekomen.
Er zijn bronnen/media die Google Analytics automatisch herkent. Voor deze bronnen/media hoef je dus niet specifiek een UTM code aan te maken. De volgende bronnen/media herkent Google Analytics automatisch:
Google Analytics herkent vaak de grote en meest gebruikte online kanalen. Het probleem zit hem echter in het herkennen van ‘kleinere’ kanalen, zoals Mailplus/Mailchimp, display of affiliate netwerken. Google Analytics herkent verkeer uit deze bronnen niet automatisch en zal ze dus, zonder UTM code, registreren als direct verkeer. Iets wat zeer onwenselijk is bij het bepalen van de effectiviteit van een kanaal.
Voorbeelden van kanalen die niet automatisch herkent worden, zijn:
Ik heb hier ook specifiek social media advertising bij gezet, aangezien verkeer uit social media advertenties worden gezien als social verkeer en niet als betaald verkeer. Als iemand dus op een Facebookadvertentie klikt, registreert Google Analytics dat automatisch als Facebook/social. Met een UTM code achter de link kan je Google Analytics dit laten registreren als bijvoorbeeld Facebook/cpc. Dit geeft een veel betrouwbaarder beeld van je statistieken.
Gelukkig kan je zelf makkelijk en snel UTM codes maken. Er bestaat namelijk zoiets als een URL builder. De builder laat je zonder veel moeite UTM codes opstellen.
URL builders werken als volgt: Download Google Analytics URL builder als extensie voor Chrome of ga naar: https://raventools.com/gaconfig/google-analytics-url-builder/
Vul de 4 verplichte onderdelen in:
Het gebruik van UTM codes geeft je een completer en duidelijker beeld van de herkomst van je bezoekers. Daarbij is dit voortaan heel makkelijk zelf te doen met de URL builders. Begin dus vandaag nog je campagnes te voorzien van UTM codes!
Heb je zelf nog vragen, ideeën of wil je eens kijken hoe wij jullie hiermee kunnen helpen? Neem gerust contact op.